Keuren speeltoestellen / speelgelegenheden

Keuren speeltoestellen


Desgewenst keurt veiligheidenarbo.nl jaarlijks uw speeltoestellen en/of wordt uw organisatie ondersteund bij het opzetten een goede manier van materiaalbeheer (structureel).


Achtergrondinformatie:

Jaarlijks worden er 12.000 kinderen behandeld op  een Spoedeisende Hulp (SEH)-afdeling als gevolg van een ongeval met een speeltoestel.

De resultaten uit het onderzoek hebben uitgewezen dat ongevallen met speeltoestellen net zo vaak bij jongens als bij meisjes gebeuren.  Wel is er een duidelijk verschil tussen leeftijdsgroepen:

vooral 5-9 jarigen worden vaak slachtoffer van een dergelijk ongeval.

Veel ongevallen gebeuren met klimtoestellen en glijbanen.  Aangezien er geen gegevens bekend zijn over het exacte aantal en soort speeltoestellen in Nederland,  kan niet worden bekeken of kinderen ook daadwerkelijk meer risico lopen op een ongeval bij klimtoestellen  en glijbanen dan bij de andere toestellen.


Kinderen in de leeftijd 0-4 jaar lopen vaak letsel op na ongevallen met klimtoestellen en glijbanen,  bij 5-9 jarigen gaat het vaak om klimtoestellen en schommels  en bij 10-14 jarigen om klimtoestellen, luchtkussens, trampolines en waterglijbanen.


De meeste ongevallen gebeuren omdat kinderen vallen.

Daarbij gaat het vaak om een val van het speeltoestel zelf, maar het komt ook voor dat een kind valt doordat hij/zij over het toestel struikelt.

Contact met andere kinderen kan ook leiden tot ongevallen.

Vooral bij toestellen waar meer kinderen tegelijkertijd spelen, zoals

luchtkussens en trampolines, ontstaan ongevallen doordat kinderen tegen elkaar botsen.


In 9% van de ongevallen worden de slachtoffers na behandeling op de SEH-afdeling opgenomen in het ziekenhuis. 

Een vergelijking met privé-ongevallen van 0-14 jarigen in het algemeen (6% opname) laat zien dat ongevallen met speeltoestellen vaker tot ziekenhuisopname leiden en dus als ernstiger gekwalificeerd kunnen

worden.

Bij zes van iedere tien ongevallen hebben de slachtoffers een fractuur opgelopen, vaak gaat het om letsel aan de schouder, arm of hand.

Ongevallen met speeltoestellen gebeuren vaak in de speeltuin of op het schoolplein. Deze twee locaties verschillen van elkaar wat betreft het soort speeltoestellen waarmee ongevallen plaatsvinden. In de speeltuin is

er een grote variëteit aan toestellen, op het schoolplein gaat het vooral om klimtoestellen. Het type letsel dat slachtoffers oplopen op beide locaties verschilt niet van elkaar. Wel verschilt de letsellocatie: op schoolpleinen lopen kinderen vooral letsel op aan de schouder, arm of hand en bij speeltuinen op meer verschillende lichaamsdelen.

De ongevallen op schoolpleinen vinden veelal plaats onder schooltijd.


Door attractie- en speeltoestellen jaarlijks te laten keuren en meerdere keren per jaar te inspecteren op relevante punten zoals de Warenwetbesluit Attractie- en speeltoestellen (WAS) die stelt, worden ongevallen tot een minimum beperkt.


Met het waarborgen van veilig gebruik van de attractie- en  speeltoestellen door te keuren en te inspecteren, voldoe je als organisatie aan de verplichting zorg te dragen voor een veilig gebruik van de attractie- en speeltoestellen.

ALIQUAM ADIPISCING AUCTOR FELIS