Sociale veiligheid op sportclubs
Veiligheidenarbo.nl heeft de ambitie om de Wet sociale veiligheid op school door te trekken naar sportclubs.
Rondom dit onderwerp worden al veel goede zaken gedaan, maar soms wordt de samenhang gemist. Een simpele bundeling van alle initiatieven is niet voldoende om tot een structurele verandering te komen.
De problematiek rondom sociale veiligheid stopt of begint niet bij de poorten van de school...
Veel kinderen sporten! Gelukkig zou je zeggen. Dat is overigens ook terecht. De vraag speelt soms ook of kinderen (maar ook volwassenen) gelukkig sporten.
Een gebrek aan een geluksgevoel kan zijn oorzaak vinden in een gebrek aan sociale veiligheid.
Denk daarbij aan de volgende onderwerpen:
- radicalisering
- pesten
- sociale media
- agressie en geweld
- discriminatie
- seksueel gedrag
- seksuele diversiteit
- burgerschap en
- calamiteiten
Door planmatig vorm en inhoud te geven, lukt het sportclubs om op een goede manier aan een sociaal veilig sportklimaat te werken.
Denk aan;
- visie en waarden
- inzicht
- voorwaarden scheppen
- signaleren en handelen
- preventieve activiteiten
- pedagogisch handelen
- handhaven
Bijkomende voordelen van je gelukkig voelen op je sportclub is in ieder geval jezelf beter en sneller ontwikkelen (als mens en als sporter), Ook jezelf geaccepteerd voelen om wie of wat je bent hoort hierbij.
Kinderen hebben ruimte nodig om te mogen ontdekken waar grenzen liggen, om fouten te maken, om te leren verantwoordelijkheid te nemen en daarop te worden aangesproken. Voor kinderen is de sportclub niet alleen de plek waar ze leren, maar ook de plek waar zij leeftijdsgenoten ontmoeten en waar zij kennismaken met de samenleving en verschillen in normen, waarden en omgangsvormen. Dit doet een beroep op de pedagogische professionaliteit binnen de sportclub en roept vragen op als: Hoe wordt er op de club gedacht over leren en ontwikkeling? Welke ruimte geef je kinderen om grenzen te verkennen? Welke ruimte is er om te leren van elkaar?
ALIQUAM ADIPISCING AUCTOR FELIS